Navigatie                     

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) implementează, începând cu acest an universitar, proiectul ROSE cu titlul „Centru de Învățare SAPIENTIA – OVIDIUS”, acord de grant nr. 106/SGU/CI/II din 18.12.2018. Proiectul se adresează studenților din anul I, în special celor care prezintă risc de abandon școlar, și este finanțat de Banca Mondială, cu sediul central în Washington D.C. - SUA, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) din cadrul Ministerului Educației Naționale (MEN). Activitățile principale ale proiectului sunt de consiliere și de tutorat.

În ceea ce privește activitățile de consiliere,acestea sunt adresate tuturor studenților din anul I de la toate facultățile din cadrul UOC, în special fiind vizați studenții care se înscriu în categoria cu risc de abandon (grup țintă direct), dar vor putea participa și ceilalți studenți din anul I (grup țintă secundar). Activitățile vor fi susținute de cadre didactice de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

Activitățile de tutorat ,care se vor organiza în cadrul proiectului, sub forma de ateliere de lucru, workshop-uri, prezentări tematice etc., se vor stabili în urma consultării cu reprezentații celor 16 facultăți din cadrul UOC. În prezent, se realizează un calendar integrat de manifestări/activități de tutorat. Totodată, se stabilesc și cadrele didactice și reprezentanții mediului economic care se vor implica în proiect.

Repere privind importanța implementării proiectului tip ROSE la nivelul UOC:

  • utilizarea dotărilor finanțate prin proiect (se vor amenaja și dota 4 săli din cadrul UOC din Corp A, Corp B, Corp C și Sediul central) atât pentru activitățile din proiect, cât și pentru activitățile curente academice; proiectul are o puternică componentă de îmbunătățire a bazei materiale, având un prag alocat acestora de aproximativ 80% din valoarea proiectului, față de alte proiecte finanțate din alte fonduri, unde, de regulă, limita acestui tip de achiziții/investiții este de maximum 15%;

  • măsuri compensatorii/suplimentare pentru studenți privind pregătirea și implicarea pentru/în viața academică;

  • măsuri întreprinse privind scăderea abandonului, integrarea studenților (în special a celor vulnerabili) în mediul şi activitățile academice, precum și centrarea activităților pe student (cerință fundamentală/criterii ARACIS îndeplinite şi cu ajutorul acestui proiect);

  • creșterea atractivității activităților didactice în percepția studenților de anul I prin participarea la activități extra-curriculare atractive și stimulatoare;

  • apropierea studenților din anul I de cei din ani mai mari, inclusiv de cadrele didactice, prin crearea unui climat favorabil relaționării student -student și student- cadru didactic;

Echipa de management a proiectului este alcătuită din persoane cu experiență în proiectele de tip ROSE, după cum urmează:

  • Director grant - șef lucrări dr. ing. Cosmin FILIP;

  • Coordonator activități consiliere - lector dr. Mariana Floricica CĂLIN;

  • Coordonator activități de tutorat - conf. dr. Cristina Elena GEORGESCU.

 

Obiectivul general al proiectului „Centru de Învățare SAPIENTIA – OVIDIUS” constă în mărirea ratei de promovabilitate a studenților din anul I, de la toate facultățile din cadrul UOC, și îmbunătățirea integrării acestora în mediul universitar ovidian. Perioada totală de implementare a proiectului este de 3 ani și se vor avea în vedere în cadrul grupului țintă studenții din anul I de studii, din următorii 3 ani universitari.

 

Pentru informații suplimentare puteți contacta echipa de proiect la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

Info UOC - Meniu