Navigatie                     

Comunicat de presă

UOC a participat la Sci+Fi FEST 2019

 

 

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) a participat la ediția 2019 a Festivalului de Știință și Imaginație Sci+Fi FEST organizat de către Revista de Știință și Tehnică și găzduit de ParkLake Shopping Center, București. În cadrul evenimentului, UOC a prezentat realizările în domeniile Smart City, Big Data, Internet of Things, Tehnologie 5G.

De coordonarea prezenței Universității „Ovidius” la festival s-au ocupat reprezentanții Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie (INSAE) și a constat în organizarea unui stand interactiv.

Conceptul standului interactiv pregătit de Universitatea „Ovidius” pentru Sci+Fi FEST 2019, sub coordonarea INSAE, s-a centrat pe tema „Tehnologiilor Digitale pentru Aplicații de tip Smart Cities”. În cadrul acestuia au fost integrate următoarele componente:

  • TOMY bot, robotul digital de asistență, orientare și suport de decizii pentru soluții de transport durabil în orașe porturi, realizat de către colectivul implicat în cadrul proiectului PORTIS finanțat prin programul Orizont 2020. TOMY bot poate fi accesat la pagina http://tomy.ro/.

  • Soluții de tip internetul lucrurilor - IoT pentru utilizarea surselor de energie regenerabile dedicate furnizării de energie termică, care au fost obținute prin derularea proiectului MULTISCALE, finanțat din fonduri structurale pe axa POC.

  • Soluții digitale utilizând date satelitare pentru prevenirea dezastrelor ecologice, care au rezultat din procesul de implementare a proiectului STINGS, finanțat prin programul Orizont 2020 prin intermediul comunității de inovație și cunoaștere – EIT RawMaterials.

Totodată, în cadrul evenimentului, a fost prezentat și Laboratorul pentru digitalizare în Ingineria Energetică, utilizând tehnologii de tipul Realitate Virtuale, IoT și Inteligență Artificială. Acest proiect este dezvoltat de către „Ovidius”, în colaborare cu Universitatea din Canakkale, Turcia, INAS Craiova și cu sprijinul PTC România. În premieră, la Festival, a fost lansat și Robotul Digital OVIO, care are ca scop asistența și orientarea studenților din cadrul UOC. Acesta a fost realizat de o echipă de studenți ai Facultății de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă (FIMIM), de la programul de Energetică Industrială.

Demonstrațiile făcute de către echipa formată din dr. ing. Laurențiu Oancea și studenta Cristina Sofroniei au condus la un real succes, dovadă fiind numărul mare de persoane care s-au arătat interesate de realizările colectivului de la UOC și au dorit să încerce dispozitivele VR. Interesul tinerilor pentru temele prezentare arată că aceste tehnologii pot avea un efect benefic în mediul educațional. Publicul care a vizitat standul constănțenilor a primit gratuit ochelari VR și a fost instruit în ceea ce privește modul de funcționare al acestora și scopul pentru care au fost concepuți.

Echipa Universității „Ovidius” din Constanța, la finalul festivalului, a primit o diplomă de excelență pentru activitatea în domeniul cercetării științifice din partea organizatorilor.

 

Persoană de contact:

Prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, Director INSAE

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

 

  • 20190914_134640
  • 20190914_173330
  • Diploma excelenta UOC
  • IMG_20190914_105917

Info UOC - Meniu