Navigatie                     

Info UOC

Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 14 mai 2025

        

„Etică profesională, etică medicală și regim politic în România”, conferință interdisciplinară organizată de Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” și Universitatea Ovidius din Constanța

 

            Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), organizează, joi, 15 mai 2025, conferința „Etică profesională, etică medicală și regim politic în România”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 09.00, la sediul Institutului „Nicolae Iorga” din București (Bulevardul Aviatorilor nr. 1).

            Manifestarea este organizată cu sprijinul Fundației ALFA pentru Sănătate și Educație și își propune să inițieze o dezbatere interdisciplinară care să aducă față în față perspectiva istorică și cea medicală, explorând modul în care profesioniștii din domeniul sănătății și istoricii au înțeles, interpretat și reflectat asupra practicilor din perioadele de dictatură.

            Potrivit organizatorilor, în cadrul conferinței vor fi abordate teme legate de mecanismele și consecințele psihiatriei punitive practicate de regimul comunist din România, atât din perspectiva medicală, cât și din cea istorică.

Totodată, evenimentul are ca scop continuarea discuțiilor publice cu privire la mecanismele și funcționarea programului de exterminare a pacienților minori considerați „irecuperabili” din căminele-spital românești din perioada 1981-1989. 

La eveniment vor participa specialiști din domeniile istoriei, psihiatriei, neurologiei și jurnalismului, propunând un program dens de prezentări și dezbateri, organizat în trei secțiuni tematice.

            Un panel special va fi dedicat psihiatriei punitive din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia după 2014, în special Peninsula Crimeea, unde măsurile represive luate de autoritățile de ocupație i-au vizat în special pe reprezentanții politici ai tătarilor.

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 13 mai 2025

        

 

Conferință susținută de profesorul Dennis Deletant, la Universitatea Ovidius din Constanța

 

            Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) și Institutul pentru Studii la Marea Neagră, din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează conferința „Spre dominația sovietică asupra României după 23 august 1944. O retrospectivă după 80 de ani (martie 1945)”, susținută de profesorul Dennis Deletant.

            Evenimentul va avea loc miercuri, 14 mai 2025, de la ora 12.00, în Sala Senatului, Campus Corp A (Aleea Universității nr. 1) și va fi moderat de conf. univ. dr. Daniel Citirigă, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice.

 

***

 

            Dennis Deletant este profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College of London și Woodrow Wilson Public Policy Fellow, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța și, totodată, președinte onorific al Institutului pentru Studii la Marea Neagră din cadrul UOC.

            Este autorul a sute de articole, studii științifice și volume dedicate istoriei României, printre care se numără: „Hitler’s Forgotten Ally: Ion Antonescu and His Regime, Romania 1940–1944”, 2006 (trad. rom. „Aliatul uitat al lui Hitler: Ion Antonescu și regimul său”, Humanitas, 2008) „Ceausescu and the Securitate: Coercion and Dissent in Romania, 1965–1989”, 1995 (trad. rom. „Ceaușescu și Securitatea”, Humanitas, 1998); „România sub regimul comunist”, 1997; „Communist Terror in Romania: Gheorghiu-Dej and the Police State, 1948–1965”, 1999 (trad. rom. „Teroarea comunistă în România: Gheorghe Gheorghiu-Dej și statul polițienesc, 1948–1965”, 2001), „British Clandestine Activities In Romania During The Second World War”, 2016 (trad. rom. „Activități britanice clandestine în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, Humanitas, 2019), „Romania 1916-1941: A Political History”, Routledge, 2022 (trad. română „România 1916-1941. O istorie politică”, Humanitas 2024).

 

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 12 mai 2025

        

 

Conferință despre viitorul agriculturii durabile, la Universitatea Ovidius din Constanța

 

Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) a organizat, vineri, 9 mai 2025, o nouă ediție a conferinței naționale „Pământul – planeta noastră cea de toate zilele”, cu tema „Învățământ și cercetare de calitate – Agricultură performantă – Mediu sănătos”.

La manifestare au participat invitați de prestigiu din țară și străinătate, precum: acad. dr. ing. Dumitru Manole, reprezentant al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești” și al Academiei Oamenilor de Știință din România; acad. dr. ing. Radu Răducu, reprezentant al Academiei de Științe Agricole și Silvice; prof. dr. Gheorghe Jigău, de la Universitatea din Moldova; dr. Iulian Jigău, reprezentant al AO Institutul de Politici Agricole și Ambientale; dr. Volodymyr Velychko, reprezentant al unor instituții de cercetare agricolă din Ucraina.

În cadrul conferinței au avut loc sesiuni științifice, comunicări tematice, precum și o expoziție de lucrări realizate de studenți din cadrul specializării Agricultură, care au fost evaluate și premiate în funcție de originalitatea și aplicabilitatea acestora.

„Acest eveniment a reprezentat o platformă de dialog între generații, fiind și un catalizator atunci când vine vorba despre soluții concrete în dezvoltarea agriculturii românești. Am organizat conferința cu gândul la studenți, la întărirea parteneriatelor, precum și la reconfirmarea rolului pe care facultatea noastră îl are în comunitatea științifică și profesională. De peste 34 de ani, la UOC formăm specialiști în domeniul agricol și contribuim activ la dezvoltarea resurselor umane ce susțin progresul agriculturii românești, bazându-ne pe o pregătire solidă, adaptată provocărilor actuale și viitoare, precum și pe facilitarea integrării tinerilor absolvenți în economia națională și internațională”, a declarat șef lucrări dr. Marius Daniel Radu, decanul Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole.

Totodată, în cadrul evenimentului companiile de profil au prezentat tehnologii și soluții inovatoare în domeniul agriculturii eficiente și ecologice.

„Viitorul agriculturii românești începe cu investiția în educație și cercetare de calitate, acesta este semnalul transmis prin conferința organizată. Tinerii ingineri agronomi pregătiți la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole din cadrul UOC sunt viitorii piloni ai securității alimentare și ai revitalizării satului românesc. Avem datoria să ducem mai departe acest model de colaborare între mediile academic, economic și agricol activ, pentru un viitor în care agricultura înseamnă progres, nu compromis”, a precizat acad. dr. ing. Dumitru Manole.

Conferința „Pământul – planeta noastră cea de toate zilele” a fost organizată cu sprijinul companiilor partenere S.C. SARA TOM COMPANY SRL, TIMAC AGRO ROMANIA și AXIOS GROUP SA.

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 13 mai 2025

         

 

Dezbatere despre impactul noilor tehnologii asupra cercetării academice în domeniul medical, la Universitatea Ovidius din Constanța

 

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) organizează sâmbătă, 24 mai 2025, dezbaterea cu tema „Redactarea științifică medicală asistată de AI și integritate academică”, în cadrul Proiectului „Înființarea și dezvoltarea Centrului Regional Sud-Est pentru Orientarea în Cariera de Cercetător – AD.AUGUSTA”.

Manifestarea se va desfășura în Amfiteatrul A5 al Facultății de Medicină din campusul universitar (Corp B, Aleea Universității, nr. 1), începând cu ora 9.00, iar la întâlnire vor participa reprezentanți ai mediului academic și cercetători din țară și străinătate.

În cadrul dezbaterii vor fi abordate teme legate de provocările și oportunitățile generate de utilizarea inteligenței artificiale în redactarea științifică, cu accent pe integritatea academică, standardele etice și adaptarea metodelor tradiționale de cercetare la noile realități digitale.

„Această inițiativă contribuie la crearea unui spațiu de reflecție și dialog interdisciplinar privind evoluția cercetării științifice în era digitală. Prin proiectul AD.AUGUSTA ne propunem să le oferim cercetătorilor și viitorilor cercetători sprijin real în procesul de dezvoltare profesională și în înțelegerea transformărilor majore aduse de tehnologie în sfera academică”, precizează prof. univ. dr. Elena Danteș, directorul proiectului AD.AUGUSTA.

Detalii suplimentare despre dezbatere sunt disponibile pe site-ul https://adaugusta.univ-ovidius.ro, iar participarea la manifestare se poate face prin completarea formularului disponibil accesând link-ul https://forms.gle/FuzjiBtsegMfe6jT6.

Proiectul „Înființarea și dezvoltarea Centrului Regional Sud-Est pentru orientarea în cariera de cercetător – AD. AUGUSTA” (cod 2/16.11.2022) este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (Investiția 10. Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLATFORM - Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării).

 

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 12 mai 2025

        

 

 

Echipa de volei feminin a UOC a cucerit titlul de campioană națională universitară 2025

 

            Echipa de volei feminin a Universității Ovidius din Constanța (UOC), coordonată de lect. univ. dr. Florin Voinea și asist. univ. dr. Cristian Carapcea, a obținut locul I și titlul de campioană universitară națională la volei feminin, la Campionatul Național Universitar, desfășurat la Bacău, în perioada 9 – 11 mai 2025.

            În finala competiției, echipa UOC, formată din studentele Adriana Matei, Alexandra Spînoche, Andra Cojocaru, Silvia Coman, Larisa Vasilică, Teodora Iancu, Carmina Bordea, Marilena Puică, Minca Cristea, Bianca Brânză, Karla Beidaut și Alessia Crețu a jucat împotriva adversarelor de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

            La competiție au participat echipe din opt centre universitare: Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Universitatea din Oradea, Universitatea „Transilvania” Brașov și Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

            În grupe, UOC s-a confruntat cu Universitatea de Vest din Timișoara (2-0), Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (2-0) și Universitatea din Oradea (2-0). În finală, echipa UOC a obținut scorul de 3-1 împotriva echipei Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

Info UOC - Meniu