Navigatie                     

Info UOC

Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 14 iulie 2025

 

 

Universitatea Ovidius din Constanța dezvoltă un curs online despre agricultura durabilă, în cadrul proiectului european „My Farm”

 

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a participat, recent, la o întâlnire transnațională organizată la Atena, în Grecia, în cadrul proiectului „My Farm - Multifunctionality Farming”.

„La întâlnire, discuțiile s-au concentrat pe evaluarea conținutului unităților de învățare cuprinse într-un curs pe care îl pregătim în cadrul proiectului, care se va desfășura sub forma unui MOOC (Massive Open Online Course), permițând accesul participanților de la distanță. Cursul nostru va cuprinde nu mai puțin de 15 unități de învățare, printre care se numără: Conceptul de multifuncționalitate, Managementul afacerilor agricole, Tendințe emergente în agricultură, Culturi industriale, Agroturism, Energie regenerabilă și altele. În perioada următoare, vom organiza o serie de workshop-uri, adresate factorilor de decizie politică, reprezentanților mediului de afaceri și cadrelor didactice. Acestea vor constitui un cadru pentru schimbul de idei și bune practici privind conceptul multifuncționalității în agricultură și vor contribui la promovarea metodologiei de înscriere în cadrul cursului”, precizează prof. univ. dr. habil. Cristina Duhnea, managerul proiectului din partea UOC.

Proiectul „My Farm - Multifunctionality Farming” susține valorile Politicii Agricole Comune (PAC) și ale Programelor de Dezvoltare Rurală (PDR), încurajând tranziția către o agricultură mai durabilă, cu accent pe preocupările legate de climă, mediu și bunăstarea animalelor. În plus, proiectul promovează schimbul de cunoștințe și inovarea în domeniul agricol, facilitând trecerea către o economie cu emisii reduse de carbon și rezistentă la schimbările climatice.

Proiectul „My Farm”, contract nr. 101140288, finanțat cu 1.106.043 euro prin Programul european Erasmus Plus (Acțiunea-cheie 2: Alianțe pentru inovare), este implementat în perioada 01.02.2024-31.01.2027, în cadrul unui consorţiu din care fac parte: Universitatea Ovidius din Constanța (România), Università degli Studi di Napoli Federico II (Italia - lider de proiect), Cosvitec Societa Consortile A R.L. (Italia), Linfa Scarl Societa Consortile A R.L. (Italia), Business Inovation Council S.R.L. (România), Eurotraining Educational Organization (Grecia), Rezos Brands (Grecia), West Ukrainian National University (Ucraina), Instituto Politécnico de Viana do Castelo (Portugalia), Strategic Omnia Research and Technology Development LTD (Cipru), Chamber of Commerce and Industry (Cipru).

 

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 10 iulie 2025

 

 

Lansarea unei noi etape a programului Civicult, marcată printr-o proiecție de film în aer liber, la Universitatea Ovidius din Constanța

 

Programul de studii de licență Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța (UOC) găzduiește astăzi, 10 iulie 2025, începând cu ora 21.00, proiecția filmului „Bird” (2024), o dramă britanică nominalizată la cele mai prestigioase festivaluri internaționale de film.

Evenimentul va avea loc în Ovidius Parkși marchează lansarea, la nivel național, a unei noi etape a programului Civicult, dezvoltat de Asociația Forum Apulum, care a demarat proiectul editorial Gen, știri, în anul 2021.

Proiectul Civicult îşi propune să mentoreze lideri civici din cinci orașe din România - Constanța, Oradea, Craiova, Bacău și Suceava -, pe care să îi formeze în perspectiva unor revitalizări culturale și comunitare a orașelor în care trăiesc. Până în prezent, programul Civicult a contribuit la formarea civică a peste 350 de tineri din întreaga țară, prin ateliere, mentorat, evenimente publice și proiecte comunitare.

Lansarea noii etape a proiectului la Universitatea Ovidius din Constanța vine în continuarea întâlnirii organizate în luna iunie 2025, tot în colaborare cu programul de studii Jurnalism, în cadrul Caravanei civice, când echipa Gen, știri a reunit, la UOC, numeroși studenți, cadre didactice și elevi din liceele constănțene, într-un dialog activ despre implicarea civică și rolul jurnalismului în comunitate.

„Ne bucurăm că continuăm colaborarea cu echipa Forum Apulum, în direcția formării tinerilor ca cetățeni ancorați în comunitățile din care fac parte. Este important ca studenții, dar nu numai, să înțeleagă faptul că există instrumente de implicare pentru societatea civilă şi că aceasta din urmă poate să-și facă vocea auzită, atunci când își propune asta”, precizează lect. univ. dr. Ada Codău, de la programul de studii de licență Jurnalism.

Despre revenirea, în această seară, la Universitatea Ovidius din Constanța, Irina Bălan, coordonatoarea Caravanei civice Gen, știri, a declarat: „Constanța este un punct esențial pe harta noastră civică pentru că aduce laolaltă două resurse foarte importante: o comunitate tânără de jurnaliști și un interes activ pentru patrimoniul construit. Ne dorim să susținem ideile care se nasc din acest mix și să le potențăm prin programul Civicult”.

 

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 8 iulie 2025

        

Școală de Vară în domeniul dezvoltării urbane durabile, la Universitatea Ovidius din Constanța

 

            Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează, în perioada 7-11 iulie 2025, cea de-a XII-a ediție a Școlii de Vară CCMESI, cu tema „Aplicații în Ecologie Urbană: Natura de acasă – presiuni și oportunități în implementarea soluțiilor bazate pe natură în spațiile rezidențiale”.

Evenimentul va avea loc în campusurile universitare din București și Constanța și este coordonat de Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuarea Studiilor de Impact (CCMESI) din cadrul Universității din București. Acesta se desfășoară în parteneriat cu Facultatea de Geografie – Universitatea din București, Facultatea de Urbanism – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și Society for Urban Ecology (SURE) – South-East Europe Chapter.

Școala de Vară CCMESI are ca obiectiv dezvoltarea și consolidarea competențelor profesionale ale studenților și masteranzilor din domeniile Geografie, Știința Mediului și Urbanism, în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a orașelor. Participanții vor fi implicați în activități educaționale inovatoare, non-formale, centrate pe teme esențiale pentru formarea viitorilor specialiști: modalități actuale de analiză a spațiilor urbane, alternative moderne de răspuns la provocările de mediu, metode participative de guvernare și planificare teritorială.

Programul include sesiuni teoretice, metodologice și aplicații practice interdisciplinare, desfășurate sub îndrumarea cadrelor universitare și a experților din instituțiile partenere. De asemenea, sunt prevăzute activități de teren, cu scopul analizării impactului urbanizării asupra zonei Lacului Siutghiol, arie naturală protejată a rețelei europene Natura 2000.

„Studenții și masteranzii vor desfășura cercetări aplicate în teren, pentru a evalua extinderea spațiului rezidențial în stațiunea Mamaia din perspectiva impactului antropic asupra Lacului Siutghiol. Se urmărește identificarea unor soluții pentru provocările actuale de dezvoltare durabilă ale Municipiului Constanța: conservarea biodiversității urbane în cadrul complexului lacustru Siutghiol-Tăbăcăriei, ca arie protejată de interes european; adaptarea zonei costiere la schimbările climatice; îmbunătățirea calității vieții urbane și creșterea atractivității turistice a orașului”, precizează Șef lucrări dr. Mirela Paraschiv, coordonatorul Școlii de Vară din partea UOC.  

            Detalii suplimentare despre Școala de Vară CCMESI sunt disponibile în cadrul paginii web dedicate evenimentului: https://eism.weebly.com/scoala-de-vara.html.

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 9 iulie 2025

 

Întâlnire de lucru privind dezvoltarea învățământului superior agricol dual, organizată la Universitatea Ovidius din Constanța

 

            Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA), a găzduit, recent, o întâlnire de lucru bilaterală cu tema „Învățământul superior Agricol Dual în zona de Sud-Est a României”.

Evenimentul, desfășurat prin implicarea Ș. L. dr. ing. Cosmin Filip, prorector pentru Promovare programe universitare, dezvoltare infrastructură informațională instituțională, formare profesională continuă și învățământ dual al UOC, și a conf. univ. dr. ing. Irina Moise,coordonatorul programului de studii Agricultură – dual,  a reunit cadre universitare, cercetători și reprezentanți ai mediului economic, educațional și agricol din România și Republica Moldova. Scopul principal al întâlnirii a fost consolidarea cooperării transfrontaliere în domeniul învățământului agricol superior și al cercetării aplicate.

Pe parcursul primei zile, au fost prezentate principalele direcții ale Programului Român de Dezvoltare a Educației pentru Învățământul Dual. Totodată, au avut loc discuții axate pe dezvoltarea colaborării între instituțiile de învățământ din România și Republica Moldova, în special în domeniile agriculturii și industriei alimentare. Participanții au susținut prezentări privind oportunitățile de dezvoltare pentru programele de licență și masterat. De asemenea, în cadrul întâlnirii, cercetători de renume, precum CS I Acad. Radu Răducu, CS I Acad. Aurora Ranca și CS I ing. Corina Gavăț, au propus teme comune de cercetare în domeniile agriculturii și protecției mediului.

Agenda evenimentului a inclus și o vizită la mai mulți operatori economici din Dobrogea, unde au fost discutate aspecte legate de cercetarea aplicată în agricultură, parteneriate instituționale, tranziția către practici agroecologice moderne și adaptarea agroecosistemelor la noile realități climatice.

În cea de-a doua zi a întâlnirii, participanții au efectuat o vizită tehnică la ferme și centre de cercetare agricolă din zona Dunării, în prezența specialistului Antonio Dino Walsh. Discuțiile s-au concentrat pe teme precum: tehnologii agricole de ultimă generație, managementul riscurilor climatice și de mediu, precum și introducerea soiurilor agricole reziliente.

Evenimentul s-a încheiat cu un panel de concluzii și recomandări privind sprijinirea și dezvoltarea învățământului superior agricol dual și a cercetării agricole comune, subliniind importanța parteneriatului durabil între mediul academic și cel economic.

 

 

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 3 iulie 2025

 

 

Cercetări de teren în cadrul unui proiect NASA, derulat în Universitatea Ovidius din Constanța

 

 

            Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA), derulează proiectul de cercetare „Institutional Forcings on Agricultural Landscapes in Post-Socialist Europe: Diachronic Hotspot Analysis of CAP Influences on Agricultural Land Use in Romania 2002-2024”, cu numărul de grant 80NSSC23K0535, coordonat de Universitatea de Stat din Michigan (SUA), în parteneriat cu Universitatea de Stat South Dakota (SUA) și Universitatea din București.

            Proiectul, derulat în perioada 2023-2026, este finanțat de National Aeronautics and Space Administration (NASA). Etapa de anul acesta a constat în continuarea cercetărilor de teren realizate anterior în județele din sudul și vestul României, însă a inclus și județe din partea de est a țării – Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Brăila.

            Activitățile de cercetare, desfășurate în perioada 22 iunie – 2 iulie 2025, au presupus discuții directe cu fermierii privind provocările din activitatea agricolă, la care au participat 11 doctoranzi, masteranzi și studenți din domeniile Geografie, Agricultură și Ecologie, precum și o echipă din universitățile partenere, formată din cadre didactice.

            „Analizele de teren din cadrul proiectului au avut scopul de a investiga caracteristici ale utilizării terenurilor și influența fondurilor europene asupra practicilor agricole din România, evidențiind noile tendințe în dezvoltarea afacerilor agricole de la nivel național”, menționează prof. univ. dr. Igor Sîrodoev, directorul de proiect din partea Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole a UOC.

            În cadrul deplasărilor pe teren, echipa de cercetare a avut întâlniri și cu reprezentanții unor instituții cheie în domeniul agriculturii – precum direcții agricole județene, respectiv oficii județene pentru finanțarea investițiilor rurale.

            Informații suplimentare despre proiect sunt disponibile la adresa web NASA dedicată programelor de cercetare din domeniul analizei utilizării terenurilor: https://lcluc.umd.edu/projects/institutional-forcings-agricultural-landscapes-post-socialist-europe-diachronic-hotspot.

 

           

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

Info UOC - Meniu