Navigatie                     

Info UOC

BIROUL DE PRESĂ

  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Constanța, 14 mai 2024

        

 

Festivalul Japonez Sakuranbo, la Universitatea Ovidius din Constanța

 

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), în parteneriat cu Asociația Sakuranbo, organizează sâmbătă, 18 mai 2024, Festivalul Japonez Sakuranbo, un eveniment cultural care îmbină tradiția și modernitatea culturii japoneze.

Festivalul se va desfășura între orele 10.00 - 14.00, în campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1), și se adresează studenților, cadrelor didactice și publicului larg, interesați de arta, obiceiurile și filozofia niponă.

Vizitatorii vor putea participa la ateliere interactive de shodo (caligrafie), sumi-e (pictură în tuș), desen în stil manga, origami și cosplay și vor putea proba yukata, vestimentația tradițională japoneză de vară.

 

PROGRAMUL FESTIVALULUI

Activități permanente 10.00 – 14.00

  • Atelier de Origami și Tanzaku
  • Yukata
  • Cosplay și desene în stil Manga
  • Shodo – caligrafie japoneză
  • Mâncare japoneză

Activități temporare (cu înscriere)

  • Atelier de SUMI-E
  • 10.30 – 11.30
  • 12.00 – 13.00

***

  • Atelier de MANGA
  • 10.30 – 11.30
  • 12.00 – 13.00

 

 

Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa

 

 

                                

BIROUL DE PRESĂ

  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Constanța, 10 mai 2024

 

Un student al Facultății de Drept și Științe Administrative a câștigat concursulde lucrări științifice din cadrul Congresului internațional al executorilor judecătorești din Brazilia

 

Marius Gabriel Păun, student în anul IV la Facultatea de Drept și Științe Administrative (FDSA) a Universității Ovidius din Constanța (UOC), este câștigătorul concursuluide lucrări științifice din cadrul celei de-a 25-a ediții a Congresului internațional al executorilor judecătorești, organizat de Uniunea Internațională a Executorilor Judecătorești (UIHJ), în perioada 7 – 10 mai 2024, la Rio de Janeiro, în Brazilia.

„Rezultatul obținut de Marius Gabriel Păuneste unul cu atât mai important, cu cât, alături de lucrarea studentului nostru, în cadrul competiției au fost înscrise alte 14 cercetări realizate de doctoranzi, masteranzi și un student de la universități din Liege, Toulon, Nisa și Toulouse”, precizează prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, decanul FDSA.

Lucrarea realizată de studentul FDSA, cu titlul „Disciplina digitală: menținerea integrității etice în implicarea executorului judecătoresc cu noile tehnologii”, a fost desemnată câștigătoare de către un juriu din care au făcut parte profesori universitari, dar și reprezentanții conducerii UIHJ, prin Marc Schmitz, președinte, și Patrick Gielen, secretar general.

Congresul internațional al executorilor judecătorești este organizat o dată la trei ani de către Uniunea Internațională a Executorilor Judecătorești, una dintre cele mai importante organizații internaționale din domeniul juridic, din care fac parte 103 asociații membre din 98 de țări aflate pe cinci continente.  

 

 

Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa

 

 

                                

BIROUL DE PRESĂ

  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Constanța, 14 mai 2024

        

Cea de-a III-a ediție a Conferinței internaționale de criminalistică „Emilian Stancu”, la Universitatea Ovidius din Constanța

 

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), în parteneriat cu Universitatea din București (UB), Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează, în perioada 16 - 17 mai 2024, cea de-a III-a ediție a Conferinței internaționale de criminalistică „Emilian Stancu”, cu tema „Probleme actuale ale criminalisticii și mediului”.

Potrivit organizatorilor, la ceremonia de deschidere, ce va avea loc joi, 16 mai 2024, de la ora 9.00, în Sala Senatului din Campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1), vor participa: conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu - rectorul UOC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, de la UAIC - președintele Comitetului științific al conferinței, prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin - decanul Facultății de Drept și Științe Administrative (FDSA) din cadrul UOC, conf. univ. dr. Stanislav Copețchi, de la Universitatea de Stat din Moldova - secretar de stat în Ministerul Justiției din Moldova, Alina Gabriela Jurubiță - președintele Curții de Apel Constanța, dr. Gigi Valentin Ștefan - procuror general adjunct al Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Aurelian Mihăilă - procuror șef la Biroul de Combatere a Infracțiunilor de Mediu din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și prof. univ. dr. Popa Gheorghe - președintele Asociației Criminaliștilor din România.

„Domeniul criminalisticii este foarte vast, spectaculos și specializat, iar pentru facultatea noastră, este o onoare deosebită să putem organiza un astfel de eveniment, dintr-o arie a dreptului atât de importantă. Lucrările conferinței prezintă un interes științific deosebit iar speakerii din cadrul evenimentului sunt specialiști de renume din domeniul criminalisticii românești și europene”, precizează prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, decanul FDSA.

La manifestare vor participa cu lucrări cadre didactice, cercetători și experți de la universități și instituții de expertize criminalistice din România, Polonia, Ucraina, Italia, Cehia, Republica Moldova și Turcia. Conferința se va desfășura în format hibrid, iar lucrările vor fi susținute în limbile engleză sau italiană.

Potrivit agendei manifestării, vineri, 17 mai 2024, va avea loc o dezbatere cu tema „Stadiul și perspectivele studiilor universitare de criminalistică în România și în UE”, care va fi moderată de prof. univ. dr. Vasile Drăghici, de la Universitatea Ovidius din Constanța, conf. univ. dr. Petruț Ciobanu, de la Universitatea din București, prof. univ. dr. Vincenzo Tarantino, de la Centro Internazionale di Grafologia Medica Roma, conf. univ. dr. habil. Sorin Alămoreanu, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca și prof. univ. dr. Marek Lesniak, de la Universitatea Sileziei Superioare, Katowice, Polonia.

 

Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa

 

 

                                

BIROUL DE PRESĂ

  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Constanța, 9 mai 2024

        

 

Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de „Doctor Honoris Causa”

prof. univ. dr. Dennis Deletant

           

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), la propunerea Facultății de Istorie și Științe Politice (FISP), decernează, luni, 13 mai 2024, titlul de „Doctor Honoris Causa” prof. univ. dr. Dennis Deletant, profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College of London.

Festivitatea va avea loc începând cu ora 12.00, în Sala Senatului, Campus Corp A (Aleea Universității, nr.1).

Totodată, marți, 14 mai 2024, la ora 12.00, va avea loc în Sala Senatului lansarea volumului „În căutarea României - O aventură personală din '65 până azi”, publicat de Dennis Deletant, la Editura Humanitas.

 

***

 

Cariera academică a profesorului Dennis Deletant, începută în 1969 ca asistent la University College of London, se întinde pe o durată de peste jumătate de veac, pe două continente și în cuprinsul câtorva dintre cele mai prestigioase universități și institute de cercetare din lume: University College of London, Georgetown University (Washington D.C.), Universitatea din Amsterdam, Center for Advanced Holocaust Studies din cadrul U.S. Holocaust Memorial Museum (Washington D.C.), Cold War International History Project, Woodrow Wilson Center, Washington D.C. Universități și institute de cercetare din România au beneficiat, în ultimele trei decenii, de aportul științific și de consultanța profesorului Dennis Deletant. Este autorul a sute de articole, studii științifice și volume dedicate istoriei României. Dintre acestea, le amintim pe cele mai importante: Hitler’s Forgotten Ally: Ion Antonescu and His Regime, Romania 1940–1944, 2006 (trad. rom. Aliatul uitat al lui Hitler: Ion Antonescu și regimul său, Humanitas, 2008)Ceausescu and the Securitate: Coercion and Dissent in Romania, 1965–1989, 1995 (trad.rom. Ceaușescu și Securitatea, Humanitas,1998); România sub regimul comunist, 1997; Communist Terror in Romania: Gheorghiu-Dej and the Police State, 1948–1965, 1999 (trad. rom. Teroarea comunistă în România: Gheorghe Gheorghiu-Dej și statul polițienesc, 1948–1965, 2001), British Clandestine Activities In Romania During The Second World War, 2016 (trad. rom. Activități britanice clandestine în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Humanitas, 2019), Romania 1916-1941: A Political History, Routledge, 2022; În căutarea României. O aventură personală din ’65 până azi, Humanitas, 2022.

 

Profesorul Dennis Deletant a fost și este parte a celor mai importante instanțe științifice, profesionale și morale din lume, între care Centrul pentru Studii Avansate în problema Holocaustului, de la Muzeul Memorial al Holocaustului (Washington, D.C.) sau Woodrow Wilson Center (Washington, D.C.). În momentul de față, este membru al structurilor decizionale ale Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” și al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Dennis Deletant a fost unul dintre fondatorii Memorialului Victimelor Comunismului de la Sighet și rector al Școlii de Vară de acolo. A militat pentru redobândirea memoriei fostei închisori politice de la Râmnicu Sărat și, în acest sens, pentru transformarea ei într-un muzeu memorial.

La 1 ianuarie 1995, Regina Elisabeta a II-a i-a acordat profesorului Dennis Deletant Ordinul Imperiului Britanic, în rang de Ofițer, pentru serviciile aduse Marii Britanii în plan științific, cultural și civic. La 1 decembrie 2000, președintele României, Emil Constantinescu, l-a decorat cu Ordinul „Pentru Merit”, în rang de Comandor iar la 26 octombrie 2016 președintele Klaus Iohannis i-a înmânat cea mai înaltă distincție a țării, ordinul „Steaua României”, iar din 2022, profesorul Deletant a dobândit și cetățenia română.

Totodată, patru dintre cele mai renumite universități din România - „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, „Lucian Blaga” din Sibiu, „Al. I. Cuza” din Iași și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș - l-au admis în rândul corpului academic, decernându-i distincția „Doctor Honoris Causa”.

Profesorul Dennis Deletant este membru decident al unora dintre cele mai importante publicații de specialitate din România și din afara ei. Între ele, „Donau. Journal of South East Europe”, de la Groningen (Olanda), „Archiva Moldaviae” (Iași), „Brukentalia” (Sibiu), „Il Mar Nero” (Roma). În altele, din România și Republica Moldova, face parte din comitetul științific de avizare și legitimare profesională, cum este și cazul revistei „Historical Yearbook”, care apare și sub egida Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius din Constanța.

 

 

 

 

Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa

 

 

                                

Info UOC - Meniu