Navigatie                     

Info UOC

Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 19 septembrie 2024

         

Universitatea Ovidius din Constanța: Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole celebrează învățământul superior geografic constănțean

 

Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează, luni, 23 septembrie 2024, evenimentul aniversar „Celebrarea învățământului superior geografic constănțean – 60 de ani de la înființare și 25 de ani la Universitatea Ovidius din Constanța”.

Manifestarea va avea loc începând cu ora 14.00, în amfiteatrul A3, din corpul B al campusului universitar (Aleea Universității, nr.1, etaj III).

Potrivit organizatorilor, întâlnirea are rolul de a prezenta evoluția și performanțele înregistrate de învățământul geografic superior din Constanța și de a sublinia contribuția acestuia la dezvoltarea academică și socio-economică a Dobrogei și a României.  

La eveniment vor participa reprezentanți ai facultăților de profil de la Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, alături de cadre didactice ale FSNSA, cercetători, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța, foști colaboratori, angajatori ai absolvenților geografi și alți actori relevanți din domeniu.

„Prin intermediul acestui eveniment ne exprimăm recunoștința față de eforturile celor care au contribuit la înființarea și re-înființarea învățământului superior geografic constănțean. În același timp, manifestarea ne oferă prilejul de a stabili noi direcții de cercetare și dezvoltare a domeniului, alături de întreaga comunitate științifică de la nivel național. Nu în ultimul rând, întâlnirea reprezintă un prilej oportun pentru a sublinia rolul geografiei la nivelul societății, prin colaborarea cu partenerii privați și din administrația publică, în special pentru înțelegerea și gestionarea problemelor de mediu, planificare teritorială și susținerea turismului durabil în zona costieră”, precizează conf. univ. dr. Marius Skolka, decanul FSNSA.

Totodată, în cadrul manifestării, Universitatea Ovidius din Constanța va decerna titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor emerit Ioan Ianoș, de la Universitatea din București, distinsă personalitate a învățământului universitar geografic din România, formator de școală și promotor al valorilor autentice în învățământ și cercetare.

 

***

 

În activitatea sa profesională, desfășurată pe parcursul a peste 50 de ani, prof. univ. dr. Ioan Ianoș a contribuit substanțial la dezvoltarea a numeroase subdomenii geografice. Astfel, prin pregătirea sa academică, acesta a demonstrat capacitatea orașelor de a structura spațiul adiacent, a fundamentat conceptul de sistem teritorial și arie rurală profund dezavantajată, a promovat noi valențe ale cercetării geografice în dinamica teritorială și urbană, în analizele regionale, în studiul dezechilibrelor teritoriale, al planificării regionale și urbane, inclusiv al sistemelor de așezări. În cea de-a doua parte a carierei sale, profesorul Ianoș a împărțit activitatea didactică și de cercetare cu cea de sprijin a învățământului superior românesc.

Realizările prof. univ. dr. Ioan Ianoș în domeniul cercetării s-au axat pe trei direcții principale: relația dintre sistemele teritoriale, mediu și dezvoltare durabilă; geografie urbană și rurală; organizarea spațiului geografic prin sistemele de așezări, dezvoltare locală și regională.

Prof. univ. dr. Ioan Ianoșa fost director, co-director sau responsabil național în nouă proiecte internaționale (finanțate de NASA, ESPON, Fundația Volkswagen, ECOS-OUVERTURE, PHARE etc.), reușind să atragă pentru cercetare doar din sursele de finanțare internaționale circa 500.000 de euro.

Activitatea de cercetare i-a adus prof. univ. dr. Ioan Ianoș o recunoaștere și o vizibilitate internațională de excepție. Astfel, la nivel internațional, acesta este membru în trei comitete de redacție ale unor reviste cotate ISI, la care se adaugă calitatea de membru titular al Comisiei de Geografie Urbană a Uniunii Internaționale de Geografie (1996-2000).

În decursul carierei sale, prof. univ. dr. Ioan Ianoș a făcut parte din cinci comisii de susținere a tezelor de doctorat și de abilitare în Franța și Germania; a fost membru, numit de CNRS, Franța, în două echipe internaționale de evaluare a cercetării științifice, în 2010 și 2014. Ca urmare a recunoașterii realizărilor sale de excepție în domeniul geografiei de către comunitățile profesionale ale geografilor din diferite țări prof. univ. dr. Ioan Ianoș a fost distins cu un premiuacordat de Asociația Americană a Geografilor – AAG (2014 Distinguished Scholar Award), în domeniul planificării și dezvoltării regionale, și a activat ca profesor invitat la universitățile din Lausanne, Elveția (1993), Vaxjö, Suedia (1996), Paris X Nanterre (1996) și Angers (2000-2001), Franța.

În ceea ce privește managementul învățământului superior la nivel central, prof. univ. dr. Ioan Ianoș a fost membru în diverse consilii ale ministerelor de profil (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Didactice și Certificatelor Universitare; Consiliul Național de Finanțare a Învățământului Superior; Consiliul Național al Cercetării Științifice; Consiliul de Etică și Management Universitar). În cadrul fostuluiConsiliu Național de Evaluare Academică și Acreditare (CNEAA), a fost evaluator și secretar al Comisiei de Științe Exacte și Științe ale Naturii 1, iar, ulterior, președinte al Comisiei de Științe Exacte și Științe Naturale, membru al Consiliului și secretar al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). În intervalul februarie 2001-ianuarie 2005, profesorul Ianoș a fost director general al Direcției Învățământ Superior din Ministerul Educației, fiind direct implicat în elaborarea legislației specifice pentru implementarea procesului Bologna în România, continuându-și această activitate în funcția de consilier la Comisia de învățământ, știință și sport din cadrul Camerei Deputaților (până în decembrie 2006).

În semn de recunoaștere a contribuției sale la susținerea cercetării și a învățământului superior românesc, prof. univ. dr. Ioan Ianoș a fost distins cu premiul „Gh. Munteanu-Murgoci” al Academiei Române (1990). În același timp, acesta deține titlurile de Profesor de Onoareal Universității „Al.I. Cuza” din Iași (2004), Doctor Honoris Causaal Universității din Oradea (2011), Universității de Vest din Timișoara (2012) și Universității din Suceava (2013), precum și pe cel de Profesor Honoris Causaal Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2019).

 

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

 

 

 

           Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 17 septembrie 2024

        

 

Cea de-a VIII-a ediție a Școlii de vară de inovare și antreprenoriat – OIESS, la Universitatea Ovidius din Constanța

 

 

La Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) se desfășoară, în perioada 9 - 20 septembrie 2024, cea de-a VIII-a ediție a Școlii de vară de inovare și antreprenoriat – OIESS.

La atelierele care au loc în sala Google din Corpul A al campusului universitar participă peste 30 de studenți de la diverse programe de studii din cele 16 facultăți ale UOC.

În cadrul întâlnirilor, tinerii vor lucra în echipe pentru a dezvolta idei creative, alături de cadre universitare de la mai multe facultăți și de mentori din mediul privat. Rezultatul activităților desfășurate este reprezentat de prototipuri cu utilitate practică, iar cele mai bune proiecte dezvoltate vor fi premiate în cadrul școlii de vară și vor concura în competiții universitare naționale (Edu Tech Solution Teams, Innovation Labs, s.a.), sau chiar la nivel internațional.

La finalul evenimentului, studenții înscriși primesc certificate de participare și suplimente descriptive pentru competențele dobândite.

Școala de vară de inovare și antreprenoriat – OIESSface parte din viziunea UOC de a fi o universitate antreprenorială și un motor de dezvoltare durabilă în regiunea de Sud-Est a României.

Ediția din acest an a evenimentuluieste organizată prin intermediul a două proiecte finanțate de Ministerul Educației prin Fondul de Dezvoltare Instituțională, pe care UOC le derulează:CNFIS-FDI-2024-F-0299 - Societatea Antreprenorială Studențească Ovidius Innovation Center - dezvoltarea unui ecosistem creativ și educativ pentru tinerii antreprenori și CNFIS-FDI-2024-F-0579 - Cercetare și inovare pentru dezvoltare regională durabilă la Universitatea Ovidius din Constanța – CENDURO.

 

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

 

 

Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 13 septembrie 2024

        

Universitatea Ovidius din Constanța va implementa un proiect european pentru atestarea abilităților non-tehnice dobândite de beneficiarii burselor Erasmus Plus

 

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), în calitate de partener, a obținut finanțare pentru un nou proiect european, cu titlul „Erasmus Mobility as Micro-credential” (ERASMUSNESS), în valoare de 400.000 de euro, finanțat prin Programul european Erasmus Plus, Acțiunea-Cheie 2: Parteneriate de cooperare în domeniile educației, formării și tineretului, prezentate de ONG-urile europene.

Scopul proiectului ERASMUSNESS este acela de a identifica, evalua și recunoaște competențele non-tehnice (soft skills) pe care studenții și personalul instituțiilor de învățământ superior le dezvoltă în timpul mobilităților Erasmus Plus.

„Ne dorim o validare mai cuprinzătoare și relevantă a experienței Erasmus Plus, care să sprijine atât dezvoltarea personală a participanților, cât și inserția lor profesională. Vom încerca să creăm un cadru integrat printr-un sistem de recunoaștere cu insigne digitale, oferind o modalitate standardizată de a certifica și valorifica aceste competențe pentru toate instituțiile de învățământ superior implicate în schimburile de mobilități internaționale. Insignele digitale și micro-certificatele vor oferi un mijloc concret și verificabil prin care studenții și personalul pot demonstra abilitățile dobândite în cadrul burselor Erasmus Plus”, a menționat ec. dr. Răzvan-Ionuț Drugă, managerul de proiect din partea UOC.

Proiectul Erasmus Mobility as Micro-credential (ERASMUSNESS) va fi implementat pe o durată de 26 luni, fiind realizat în cadrul unui consorțiu format din șase organizații, al cărui lider este garagErasmus Foundation (Italia). Ceilalți parteneri instituționali sunt: Universitatea Ovidius din Constanța (România), Czech Technical University (Republica Cehă), National Polytechnic Institute of Toulouse (Franța), University of Siena (Italia), Dokimazo (Italia).

 

 

 

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

 

 

           Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 17 septembrie 2024

        

 

Prima ediție a Conferinței Internaționale privind Interacțiunea Utilizator-Sistem – ICUSI24, la Universitatea Ovidius din Constanța

 

Facultatea de Matematică și Informatică (FMI) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează, în perioada 19 - 20 septembrie 2024, prima ediție a Conferinței Internaționale privind Interacțiunea Utilizator-Sistem – ICUSI24, un forum științific ce vizează cercetarea și dezvoltarea sistemelor interactive.

Deschiderea manifestării va avea loc joi, 19 septembrie 2024, începând cu ora 9.00, în sala AB1, din sediul Facultății de Matematică şi Informatică (Bd. Mamaia, nr. 124).

Lucrările conferinței se vor desfășura în format hibrid, iar la eveniment vor participa cadre didactice, studenți și cercetători din mediul academic, alături de specialiști din medii corporative - designeri, dezvoltatori, experți în grafică, analiști de interfață cu utilizatorul sau lideri de echipă, atât din țară, cât și din străinătate.

„În cadrul conferinței vor fi dezbătute teme referitoare la ingineria cerințelor pentru interacțiunea cu utilizatorul (IU), proiectarea, dezvoltarea și evaluarea IU, dar și tipuri de interfață și modalități de interacțiune cu calculatorul. Manifestarea are la bază seria conferințelor anterioare naționale RoCHI, având 20 ediții la activ, și reprezintă o platformă excelentă pentru schimbul de idei și prezentarea celor mai recente cercetări în comunitatea academică”, precizează conf. univ. dr. Crenguța Puchianu, președintele comitetului de organizare a evenimentului.

Detalii suplimentare despre conferință sunt disponibile accesând https://rochi.utcluj.ro/icusi/.

 

 

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța

 

 

          Cabinet Comunicare și Relația cu Presa

Constanța, 13 septembrie 2024

        

 

Universitatea Ovidius din Constanța a participat la o nouă întâlnire transnațională în cadrul proiectului european PCSOS

 

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a participat, recent, la o nouă întâlnire transnațională din cadrul proiectului Protecting Children in Sport: Developing Safe and Inclusive Sport Organizations (PCSOS), care a avut loc la Zagreb, în Croația.

„În cadrul întâlnirii a fost prezentată metodologia de realizare a etichetei PCSOS, instrument care să ateste calitatea activității organizațiilor sportive în domeniul programelor de protecție a copilului. Conform studiilor dezvoltate în cadrul proiectului, echipele noastre au identificat faptul că rezistența la schimbare, managementul și optimizarea resurselor, precum și diferențele culturale și lingvistice se află printre provocările cu care se confruntă organizațiile sportive și administratorii, atunci când vine vorba despre implementarea unor programe pentru protecția copilului. Astfel, în perioada următoare, fiecare instituție parteneră va organiza, în propria țară, workshop-uri prin care să fie promovat scopul deținerii unei astfel de acreditări și modalitatea prin care aceasta poată să fie obținută”, precizează conf. univ. dr. Adrian Georgescu, managerul proiectului din partea UOC.   

Proiectul Protecting Children in Sport: Developing Safe and Inclusive Sport Organizations (PCSOS) urmărește să definească mijloace de urmat în protecția copiilor și desfășurarea activităților sportive într-un mediu sigur, prin crearea unor baze de date în cadrul instituțiilor școlare și sportive, și a unor modalități constructive de integrare a tinerilor cu ajutorul activităților fizice fără incidente din partea părinților, elevilor, sportivilor, profesorilor, antrenorilor și tuturor persoanelor angrenate în procesul instructiv-educativ.

Proiectul PCSOS, contract nr. 101134510, finanțat cu suma de 250.000 de euro, este implementat în perioada 01.11.2023-31.10.2025, în cadrul unui consorţiu din care fac parte: Universitatea Ovidius din Constanța (România), Turkish Bocce Bowling and Darts Federation  (Turcia - lider de proiect), „Bayburt” University (Turcia), Confederazione Boccistica Internazionale (Elveția), Asocijacija Sport Za Sve Srbije (Serbia), Plivacki Klub Zagreb (Croația).

 

 

Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța