Navigatie                     

     Programul “American Corners” este un program desfăşurat la nivel internaţional sub forma unor parteneriate între Ambasadele Statelor Unite din ţările respective şi biblioteci judeţene sau universitare.

     În România programul a fost lansat în anul 2005 prin deschiderea “American Corner” Timişoara şi a fost continuat prin centrele similare din Iaşi, Craiova, Bacău, Baia Mare, Constanţa, Cluj, Târgu-Mureșşi Bucureşti.

     Scopul acestui program este de a promova înţelegerea şi cooperarea între România şi Statele Unite, prin oferirea de informaţii pertinente despre cultura şi civilizaţia americană. “American Corners” sunt mici centre culturale ce funcţionează ca o secţie a bibliotecii cu un fond de carte din diverse domenii şi cu materiale audio-video, centre în care se desfăşoară şi evenimente culturale.

     “American Corner” Constanţa este un parteneriat între Ambasada SUA la Bucureşti şi Universitatea “Ovidius” Constanţa şi a fost deschis în luna mai a anului 2006. Centrul funcționează în regim de bibliotecă, astfel că sala de lectură stă la dispoziţia celor interesaţi.

     Întreaga noastră colecție de cărți poate fi accesată pe adresa de site http://www.librarything.com/catalog/americancornercta.

     Centrul nostru este interesat de interacțiunea directă cu publicul, folosindu-și resursele în coordonarea programelor culturale, invitând vorbitori nativi, în consilierea studenților, în expoziții tematice și în cursuri profesionale de perfecționare. Centrul American Corner este o sursă foarte importantă de informații și un loc în care se desfășoară multiple activități cu studenții secției de Studii americane a Facultății de Litere.

RESURSE

Colecție de cărți

Informații generale despre teme specifice sau despre cultura și societatea americană: Istoria americană; Biografie; Geografie americană; Guvern; Științe politice; Societatea contemporană americană; Diversitate culturală; Jurnalism; Arta americană; Jocul artistic; Interpretări artistice; Sănătate HIV / SIDA; Mediul înconjurător; Non-ficțiune; Cărți de prezentare; Informații despre afaceri; Resurse de referință.

Informații despre sistemul educativ al SUA și oportunități de studiu în America: Materiale despre cum să studiezi în SUA; Informații educative.

Engleza ca limbă străină pentru studenți și profesori

Literatura Americană: Library of America – colecție de literatură clasică americană în ediții importante, exacte și integrale.

O combinație de cărți despre istoria SUA, vacanțe, biografii, știință, mediul înconjurător, ficțiune și sport pentru tinerii cititori.

Colecția de filme documentare prezintă oameni, persoane, mișcări și evenimente care au schimbat fața Americii și a lumii.

PROGRAME ȘI ACTIVITĂȚI

     American Corner Constanța este o platformă pentru:

•       Cursuri atât despre aspecte și probleme variate ale culturii americane, cât și momente importante din istoria, muzica, sportul, orașele, obiceiuri și ritualuri, educația în SUA oferite de oaspeți, vorbitori nativi din America, oameni de știință Fulbright și Fulbright alumni din România;

•       Cursuri despre probleme globale, cum ar fi toleranța, HIV / AIDS, traficul de persoane, probleme de mediu, democrațiile participative, feminism, oferite prin Programul Internațional Visitor alumni, de către bursieri Fulbright români sau americani, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, jurnaliști sau reprezentanți ai guvernelor americane locale;

•       Prezentare și proiectare de filme documentare urmate de discuții, cu participarea bursierilor Fulbright din România și America, voluntari Peace Corps din zonă, profesori de la Catedra de engleză a Facultății de Litere, vorbitori de limba engleză;

•       Literatură: lecturi ale autorilor, serate culturale etc;

•       Sesiuni de comunicare pe teme despre cultura americană, cu participanți români și americani;

•       Ateliere (workshop-uri) pe teme diferite despre probleme de interes general pentru diverse categorii de public;

•       Evenimente aniversare: celebrarea Zilei Pământului, a Zilei Drepturilor Omului, Halloween etc;

•       Îndrumări și informații pentru cei care vor să studieze în SUA.

Persoane responsabile: 

  • Prof.univ.dr. Adina Ciugureanu, Facultatea de Litere - consultant ştiinţific
  • Conf. univ. dr. Ludmila Martanovschi, Facultatea de Litere - coordonator granturi
  • BibliotecareRamona Oteliţă şi Emerald Drysdale

Datele de contact:

Constanța, Al.Universității nr.1, Campus, etajul 2, sala American Corner

Tel.0753310799, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

ACTIVITATI

Activități ianuarie 2016:

-      07.01.2016, American Medical Studies on Prolonging Human Life Span, Assist.prof.Alina Popescu, Ph.D

-      12.01.2016, Film Club on the topic of “American Medical Studies on DNA”, Assist.prof.Alina Gălbează, Ph.D

-      12.01.2016, English Teaching and Testing Grammar Exercises, Assist.prof.Alina Gălbează, Ph.D

Activități recente:

-      08.12.2015, Learning English Language on the topic of „The Wonders of Wild Alaska”, Asist. univ. dr. Alina Gălbează

-      24.11.2015, Seminarul „The Human Limbic System During Stress, Trauma, and Traumatic Stress Diseases.” - (MAJ) Fr. Timothy J. Meier, SJ, Ph.D., din cadrul US Army Civil Affairs Team 8035, Mihail Kogălniceanu

-      05.10.2015, “The Discursive Origins of Democracy in America” & “American Foreign Policy as Political Strategy” - dr. Richard Anderson, profesor la Departamentul de Ştiinţe Politice, Universitatea California, Los Angeles.